Beeld bij je verhaal

Voordat je als onderzoeker voor de camera gaat staan, is het handig om na te denken over het beeld. Wat kun je laten zien? Spectaculaire experimenten en explosies hebben een grote attentiewaarde, maar ook met een simpel voorwerp of een situatie kom je een heel eind. De kijker ziet even iets anders dan een talking head en het geeft de editor vrijheid in de montage. De extra beelden kun je gebruiken als snijshot, om beeldovergangen en geknip in quotes te maskeren.

Voor het Centre for Applied Research on Economics & Management (CAREM) van de Hogeschool van Amsterdam trainden we onderzoekers om hun verhaal te vertellen in anderhalve minuut. Een paar simpele shots maken het verhaal duidelijker en afwisselender.
In de video van Lori Divito speelt de spijkerbroek van collega Hafid Ballafkih een bijrol:

 

Eric Melse kon de door zijn studenten ontwikkelde app op zijn telefoon laten zien:

 

* Zorg dat je een voorwerp hebt om te laten zien. Streef niet naar volledigheid: een onderdeel van een apparaat is beter dan een foto of blauwdruk van het hele apparaat: je kunt daarmee een specifiek verhaal houden.

* Je hoeft niet stad en land af te zoeken. Zeker als je weinig tijd hebt, kun je beter in de omgeving van je werkplek zoeken.

* Twijfel je of heb je geen idee? Vertel je verhaal aan iemand die niet in jouw onderzoek zit: de kans is groot dat zij suggesties hebben of je op ideeën brengen.